15 vasario, 2007

Gyvenimas per stiklaini


Atejes i auditorija skaityti paskaitos, filosofijos profesorius pasidejoant stalo stiklaini ir pridejo i ji dideliu akmenu.
Po to klausia studentu - ar stiklainis pilnas?
Sie patvirtino.
Tada profesorius issieme is krepsio skardine nuo kavos, pilna smulkiu akmeneliu ir supyle juos i stiklaini. Akmenukai graziai uzpilde tarpus tarp dideliu akmenu.
Profesorius vel paklause studentu ar stiklainis pilnas ir sie juokdamiesi jam pritare.
Tada profesorius issitrauke is kisenes maiseli smelio ir supyle ji i stiklaini. Smelio kruopeles subiro i pacius maziausius plyselius tarp akmenu visiskai uzpildydamas stiklaini.
Ir vel profesorius paklause studentu ar dabar stiklainis pilnas. Ir sie vel atsake - taip.
Tada profesorius paeme nuo stalo du puodelius kavos ir supyle juos i stiklaini.Kava subego ir susigere. Studentai nusijuoke.
-Taigi, - tare profesorius, dabar isivaizduokite, kad sis stiklainis yra jusu gyvenimas. Didieji akmenys simbolizuoja svarbiausius jusu gyvenimo dalykus: seima, vaikus, draugus, mylimaji, sveikata, darba. Net jei visa kita dingtu, jie vis tiek liktu jums svarbus ir suteiktu jusu gyvenimui prasme.
Smulkus akmeneliai yra antraeiliai, maziau svarbus dalykai: automobilis, butas, studijos.
Smelis simbolizuoja visai nesvarbius, nereiksmingus dalykus, netgi lekstus dalykus. Ir jeigu jus is pradziu pilsite smeli, tai jame neliks vietos nei dideliems akmenims, nei smulkiems akmeneliams. Skirkite daugiau demesio svarbiems dalykams Raskite laiko savo vaikams, mylimajam. Rupinkites savo sveikata.
Liks pakankamai laiko darbui, ir namu ruosai, ir vakareliams, ir kitkam ... Rupinkites pirmiausia didziausiais, nes tik jie yra tikrai vertingi, nusistatykite teisingus priorotetus, o visa kita - tai tik smelis.
Vienas is studentu pakele ranka ir paklause, ka reiskia tie du puodeliai kavos.Profesorius nusisypsojo ir atsake: Dziaugiuosi, kad paklausete.
Tai reiskia, kad nesvarbu koks pilnas jusu gyvenimas butu, porai puodeliu kavos su gerais draugais visuomet turetu atsirasti laiko. :)

Komentarų nėra: